2012. augusztus 1., szerda

GOOGLE MILLIOMOSOK


2004 nyarán, a Google berkeiben nyilvánossá vált a cég elhatározása, hogy teljesen átalakítja high-tech alkalmazottainak anyagi létét, dolgozóinak juttatott elsőbbségi részvény adásával. Így a kezdeti nyilvános részvény kibocsátások és átadás után több százan fognak - egyik pillanatról a másikra - milliomosokká és tucatnyian milliárdosokká válni, sőt egy páran billiárdosok lesznek.
Az egész világon, privát bankárok nyalogatták a szájuk szélét arra a gondolatra, hogy ezek a milliomosok, milliárd-sőt billiárdosok az ő ügyfeleik lesznek, ügyfeleikké válnak.
A Google ügyvezetője Jonathan Rosenberg aggódni kezdett attól tartva, hogy ezek a kollégái, tehát a hamarosan leendő milliomosok, áldozatul esnek telhetetlen pénzügyi tanácsadóknak. Ő maga szervezett befektetési előadássorozatokat, hogy kulcsot adjon a pénzügyi világ megértéséhez, a jutalmazottak így tudnak megalapozott és biztonságos döntéseket hozni.
Miután hallotta és tanulmányozta, mit is mond a legtöbb neves közgazdász professzor a bolygón, nevezetesen: William Sharpe, Malkiel Burton és John Bogle, a Google csapata kész volt szembenézni a farkasokkal a Wall Streeten.
Ezek után hatalmas mértékű parádé, „pénzügyi termék divatbemutató" kezdődött. Bankárok repkedtek magán-repülőgépeikkel a világ négy sarkából, hogy felvonultassák termékeiket, és ezek polírozásához káprázatosan ösztönző beszédekkel rukkoltak elő. De megrökönyödtek a szakmai válaszokon. A Google alkalmazottak kisütötték azt, hogyan képesek legyőzni a piacot, és milyen díjak, jutalékok társulnak ehhez, azaz mennyibe is kerül ez nekik? A kérdés amit feltettek az volt: "tudjuk-e garantálni magunk számára, legalább a piaci megtérülési rátát?"
Megzavarodott bankárok megpróbálták azonnal eltemetni ezen felvetéseket és mesés ígéretekkel érveltek: "Viccelsz? Piaci megtérülési ráta? Van ennél sokkal magasabb hozamú termék a palettánkon! Kiváltságos információkhoz közvetlen hozzáférésed lesz! Te kapod a legjobb befektetéseket! Te leszel az első számú ügyfeleink egyike... " bla-bla-bla …és így tovább és így tovább.
A Google alkalmazottak azonban minden alkalommal nyugodtan visszatértek ugyanahhoz a kérdéshez: "Hát akkor? Tudjátok biztosítani, garantálni számunkra, legalább a piaci megtérülési rátát? A Google milliomosok akkor (tanulmányaik után) már jól tudták, hogy e-nélkül a garancia nélkül a játék nem ér egy fabatkát sem. Ezért úgy döntöttek, hogy a passzív befektetési formát részesítik előnyben és ezzel válhatnak boldog-milliomosokká*.

* Nyolc évvel később, annak ellenére, hogy a bankárok kitartottak álláspontjuk mellett és nem szűntek meg ostromolni a Google alkalmazottakat, az alkalmazottak is „kitartottak”, így továbbra is passzív és nyugodt, boldog befektetők és ugyanakkor milliomosok maradtak.
(2010 Passive Management S.A. 15 Rue Toepffer, 1206 Geneva, Switzerland)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése