2011. december 31., szombat

Ki fizeti a révészt?

Ha szeretné megtudni, mit csinál pénzügyi tanácsadója, (vagy aki így nevezi magát) arra a legjobb módszer, hogy megkérdezi tőle. És a leggyakoribb válasz, hogy segítenek az ügyfeleknek elérni pénzügyi céljaikat azáltal, hogy megismerik saját igényeiket, vagy valami hasonló bullshit, azaz blablablablablabla. Most, ha valóban szeretné tudni mit is csinál egy tanácsadó, akkor járjon utána, hogy honnan kap fizetést. Hogy mi után és honnan származik jövedelmük? Ha ezt megtudja, az többet mutat arról, mit is csinálnak, kit és mit képviselnek valóban.


A pénzügyi tanácsadók zavaros világát három fő részre lehet osztani:
1. bróker/ügynök,
2. befektetési menedzser,
3. pénzügyi tervező.
Minden munka más és más, és minden foglalkozás különbözik a képviselt munka és ahonnan jövedelme származik (elkötelezettség) szempontjából.


1. Bróker/Ügynök, aki fizetését attól a cégtől vagy cégektől kapja, melyeknek közvetlen vagy közvetett ügynöke. Általában függetlennek vallja magát. Ha nem ad el a cégek termékeiből semmit, akkor nincs fizetése. A cég termékén van a hangsúly, azt kell az ügyfél számára elfogadhatóvá tenni. A tanácsadás az ügyfélnek „ingyen” van. Új ügyfél megszerzésben érdekelt a tanácsadó, mert ez jelenti a bevételt cégének és neki, az ügyfél követésében nem érdekelt. Hogy az eladott termék jó-e ügyfelének, az nem elsődleges szempont.

2. Befektetési menedzser, akinél az ügyfél a pénzét elhelyezi és ezért a kezelt vagyon nagysága szorozva egy %-os értékkel, ez jelenti a szolgáltatás megfizetését. Ez költség az ügyfélnek és innen minden pénzmozgás költséget jelent. Ha nincs pénzmozgás (befektetés aktív menedzselése), akkor nincs bevétel csak pénz elhelyezéskor és kivételkor. Aktív pénzkezelésben (aktív menedzselésben) érdekelt a tanácsadó, mert ez jelenti a bevételt cégének és neki. Ha nincs "aktív menedzselés", nincs indokolt vagy indokolatlan pénzmozgatás, nincs "spekulációs pezsgés", akkor nincs bevétele a cégnek és a menedzsernek sem. Hogy az ügyfélnek származik-e ebből az aktív pezsgésből nyereség vagy veszteség, az mindenképpen biztos. Ezen túl még egy biztos a "pezsgés" költsége, ami a menedzsernek (cégének) bevételét jelenti.

3. Pénzügyi tervező, akinek jövedelme közvetlenül és kifejezetten az ügyféltől származik óradíj, egy vagy több konkrét pénzügyi terv elkészítéséért járó javadalmazás vagy éves fix megbízási díj alapján, a szerint, hogy mennyi időt kell fordítani az ügyfél pénzügyeire, és az ügyfél vagyonának mely részére vagy egészére terjed ki a pénzügyi tervezési munka. Ő egy valódi Pénzügyi Tervező. Ezek a tanácsadók az egyetlen gyakorló pénzügyi tervezők az iparágban és csak az ügyféltől kapják jövedelmüket, elvégzett munkájuk értékében. Ők látnak el egyedül élettervezési (Life Planning) feladatot, ahol a teljes pénzügyi struktúrák tervezhetők és kialakíthatók az élet folyamán, (cash-flow, képzés, nyugdíj, járadékszolgáltatás, öröklés, hitel, befektetés, kockázati biztosítás) igény esetén folyamatos követés és adaptálás mellett. A pénzügyi tervezésre szerződés köttetik, melyben a feladat, cél, kockázat. felelősség stb… konkrét megfogalmazásra kerül, és nem lehet „apró betű”.

A gyakorló pénzügyi tervezők száma viszonylag kicsi, talán csak néhány ezer pl. az egész Egyesült Államokban, néhány száz Európában és pár ember Magyarországon. Ennek ellenére tanácsadók tízezrei a világon, akiket ha megkérdeznek, azt mondják: ők pénzügyi tervezők, mert van CFP-jük (minősítésük, diplomájuk, stb…). Ezek a tanácsadók pénzügyi tervezők lehetnek papíron, de nem foglalkozás és hivatás szempontjából, mert elsősorban NEM pénzügyi tervezésből, és NEM az ügyféltől kapják bevételüket, így nem is képviselhetik egyértelműen az ügyfél érdekeit, nem szerepelnek védjeggyel rendelkező nemzetközi tervezői szervezet regiszterében.

Ha a kapust nem az egyesülete, hanem a szemben álló csapat fizeti, akkor vajon hogyan fog védeni a meccsen? Ha a bekapott gólban érdekelt, mi lesz a meccs végeredménye? Mindenki döntse el, hogy egy tanácsadó kit képvisel, ha fizetését nem attól kapja, aki felé szolgáltatást teljesít.

Magyarországon 2008-ban alakult a Magyar Pénzügyi Tervezők Szövetsége (MPTSZ). Munkájukról képet kaphat a honlapjukon www.mptsz.org és ugyanitt láthatja a Regisztrált Pénzügyi Tervező® (RPT®) szakemberek névsorát elérhetőségét.


Védjegyük:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése